Sofie Charlotte Nässén

Middagstips

Publicerad 2014-03-31 23:46:06 i Allmänt,

Hallå,
 
Här kommer ett middagstips på en indiskgryta som jag tycker är väldigt god. Du behöver:

2 Lökar
4-5 Stjälkar selleri
900 g kyckling
En burk med tikka masala
2 st vitlöksklyktor
Ett blomkålshuvud
Salt och peppar efter behag
 
Först stekte vi löken, sellerin och vitlöken i en stekpanna. Sedan kokade vi upp blomkålen i tikka masala-"röran" i en stor kastrull och tillsatte därefter den stekta löken och sellerin. Efter det stekte vi kycklingen och när den var klar tillsatte vi även kycklingen i kastrullen. Vi lät den sedan koka ihop en stund och sen var det klart! :) Till det serverade vi råris. 

Revansch

Publicerad 2014-03-31 23:29:52 i Allmänt,

Godkväll,
 
Ikväll har jag gjort 14.5-passet igen. Upptäckte hur viktigt det är att lita på sig själv vad gäller ens förmåga och att inte underskatta den. Jag kände direkt under passet i fredag att "det här är ingen bra dag", under helgen hade jag dock fruktansvärd träningsvärk vilket ledde till att jag började fundera på om det faktiskt mer handlade om att jag är svag i övningarna snarare än att jag hade en dålig dag. När jag gjorde passet i fredags blev sluttiden 17.20 och idag blev den 15.30. Jag förbättrade alltså min tid med nästan två minuter och känslan från början var heeeeelt annorlunda. Jag kände mig stark och det kändes väldigt bra.
 
Man har dåliga dagar, framför allt när det kommer till löpning, då är det viktigt att lita på sin känsla och att man kan bättre. Att ha en dålig dag är inte alls detsamma som att vara dålig. Tror att det dåliga dagarna kan vara utvecklande, trots att det i stunden verkligen inte känns så, då det kan sporra en till att prestera bättre på nästa pass... och man får inte glömma bort att man faktiskt inte kan vara på topp varje dag!
 
Nu är i alla fall Open slut, imorgon kommer en kort summering om hur de fem veckorna varit!
 
 

Veckosummering

Publicerad 2014-03-30 20:50:49 i Allmänt,

Hallå,
 
Ännu en vecka har gått och såhär har veckan sett ut:
 
Måndag - 20 km crosstrainer och gym
Tisdag - Crossfit och löpteknikträning (bland annat coopertest)
Onsdag - 10 km crosstrainer och rehab
Torsdag - Crossfit och 35 km cykel
Fredag - Crossfit Open 14.5
Lördag - Terränglöpning m. Anna, 8,5 km
 
I veckan har det blivit sammanlagt ca 80 km av crosstrainer, cykel och löpning (ytterst lite fortfarande). Jag kommer kommande veckor fortsätta med de längre distanserna på crosstrainer och cykel men sakta men säkert trappa upp löpningen. 61 dagar kvar till Stockholm marathon imorgon, dags att lägga upp en plan för träningen..
 
 
Trevlig kväll!
 

Stadsparken

Publicerad 2014-03-30 18:42:24 i Allmänt,

Hejhej,
 
Imorgon är det dags att ge sig på crossfit open 14.5 igen. Jag hade därför bestämt att inte träna idag för att istället ladda upp inför morgondagen.
 
Vädret har varit härligt även idag så vid ett-tiden fick jag nog av att bara ligga hemma och tog med mig Samme på en två timmars prommis i Stadsparken. Det var riktigt mysigt. Vi hittade även ett utegym där man kunde lattja, tjuhoo!
 
Min träningsvärk i låren är inte att leka med, hoppas att det kommer kännas bättre imorgon.. Nu är det dags för att äta middag, idag anländer den i en kartong innehållande en pizza, hehe mumma!
 
 

Nu kör vi!

Publicerad 2014-03-29 18:09:41 i Allmänt,

Halloj,
 
Jag och Anna avverkade 8,5 km i skogen. Det var så himla varmt och skönt, jag hade långärmadtröja men önskade att jag hade sprungit i t-shirt. 
 
Efter löpturen gick jag och Samuel på stan. Nu är jag riktigt kittad för att dra igång med löpningen på allvar igen. Apotekets stödstrumpor på dagen och vid löpning ett par kompressionsstrumpor. Till det fick det även bli en kylgel som jag kan smörja in benhinnorna med efter träning, nu köööör vi, två månader kvar till Stockholm marathon!!!
 
 
 

14.5

Publicerad 2014-03-29 10:29:39 i Allmänt,

Igår var ingen bra dag. Gjorde sista passet, 14.5, i Crossfit Open. Det betår av Thusters occh burpees med hopp över skivstång. Det var det första passet i "Opens historia" där man jagar snabbast tid istället för flest repetitioner. Vi skulle i alla fall göra:
 21 - 18- 15 - 12 - 9 - 6 -3 stycken och fyyyyyyyy vad jobbigt det var. Absolut det värsta passet hittills. Sluttiden blev 17.20 men jag kommer definitvt att göra passet igen på måndag. Inte för tidens skull, utan för känslan i kroppen. Det kändes inte alls bra under och efter passet. Så på söndag blir det vila för att ladda om på nytt.
 
Nu blir det terränglöpning med Anna, vi ska springa gula stigen som jag sprang förra lördagen. Förhoppningsvis är det inte lika blött/lerigt som sist och jag hoppas även att jag har en bättre känsla i kroppen tillskillnad från igår. 
 
Ha en fin lördag!
 
 

Svetlana

Publicerad 2014-03-27 20:56:30 i Allmänt,

Jag brukar vanligtvis svettas, ja jämt! Är alltid varm och har nära till att svettdropparna ska leta sig fram i min panna och rygg, hehe.. Den senaste tiden när jag kört lite längre distanser på crosstrainer eller cykel har svettningarna dock börjat urarta. Okej, det har inte alltid behövt vara längre distanser, utan svetten kommer nästa direkt. MEN idag tog jag i alla fall någon form av rekord, herregud vad blött jag var. Jag förstår inte riktigt vad det beror på och jag kan inte hitta något att skylla på men jag har i alla fall förstått varför jag alltid har så lätt att få vätskebrist, hehe..
 
Var tvungen att ta kort för det kändes så sjukt, haha! Ser nästan ut som en smilie på framsidan :-)
 Par-träning

Publicerad 2014-03-27 20:47:41 i Allmänt,

Heeej,
 
Idag smsade jag Lina och frågade om hon ville hänga med på ett crossfitpass, jag såg nämligen att det skulle vara en par-wod. Jag har gjort en par-wod tidigare och det var roligt, men jag insåg såklart att det skulle vara ännu roligare att göra en med Lina :D 
 
Vi började med att träna toes to bar, börjar sakta förstå hur kippen ska fungera, men är inte där helt än.

Par-woden skulle man göra så fort som möjligt och alla övningar skulle man göra 25 gånger var. Den första gjorde 5 repetitioner och sedan gjorde den andra 5 stycken, sen var det första personens tur att göra 5 igen osv. tills man gjort 25 var. Vi gjorde följande övningar:

Burpees

Thusters (15 kg)

Pullups

Double unders (dubbelhopp m. hopprep)

Pushups med släpp

Airsquats

Sluttid, 12.49. 

 

 
Efter passet hoppade jag på cykeln i gymmet för att köra en lite längre distans. Det blev 35 km på 65 min, tråkiga 65 minuter men men, jag måste ju träna längre distanser så...
 

/ Sofie

Lyssna på kroppen

Publicerad 2014-03-26 08:43:58 i Allmänt,

Godmorgon!

Idag startade jag dagen med crosstrainer. Tanken var att avverka 25 km men efter ca 8 km högg det till i ena benet (kring benhinnan). Jag fortsatte en bit men det hände ca 2 ggr igen så efter 10 km hoppade jag av. Guldstjärna till mig som lyssnade på kroppen, hehe. Jag körde istället lite rehabövningar och tränade höften :)

Nu dags för frulle (Både till mig och Samme)!


Coopertest

Publicerad 2014-03-25 21:16:00 i Allmänt,

Heeej,
 
Löpteknikpasset idag blev längre än väntat. Vi började kvart i sex och kl. halv åtta satte jag mig på cykeln för att åka hem, men det var det värt. Det började med att vi blev filmade en och en när vi sprang, följt av en massa teknikövningar. Det är såååå himla svårt, jag var ändå med på heldagen där vi gick igenom löpteknik, men det verkar inte ha hjälp, hehe. Avslutningsvis fick vi göra ett coopertest, springa så långt som möjligt på 12 minuter. Detta gjordes på stundenternas IP, vilket är en bana på 400 m. Tanken är att vi ska göra testet igen om sex veckor, är dock en aning pessimistiskt och tror att jag inte kommer förbättra mitt resultat. På 12 minuter hann jag 3 km vilket motsvarar 7,5 varv på banan. När jag sprang testet var dock all teknik som bortblåst, jag sprang bara på, på mitt sätt..  
 
Vet inte riktigt vad testet säger men googlade lite och på aktiv tränings hemsida kunde man beräkna sitt konditionstal och kolla i en tabell "hur bra kondition" man har, vet dock inte hur rättvisande den är heller. Jag fick i alla fall konditionstal 55 :)
 
 
Bild från idag, vi var ca 30 pers som körde, riktigt bra uppslutning :)

Lunchträning

Publicerad 2014-03-25 14:48:25 i Allmänt,

Haaaaaaaaj,
 
Jag och Lina drog på ett lunchpass (crossfit), det var nice! Vi körde:
 
Jämn minut, 1 powerclean, 1 frontsquat och 1 push jerk (40 kg)
Ojämn minut, 10 st burpees 
 
I 16 minuter.
 
Vid sextiden sticker jag i väg på löpteknikträning med Uppsala LK, spännande!
 
 
 
 

Lopp 2014

Publicerad 2014-03-25 09:59:00 i Allmänt,

Hallå,
 
25:e idag = lön = slängt i väg några anmälningar till ett par lopp.
 
Uppsala LK drar i April igång med vårcupen som består av fyra deltävlingar. Jag såg att någon deltävling krockade med något annat men jag ska vara med på alla som jag kan delta i. Sedan anmälde jag mig även till The run och blodomloppet. Tänkte anmäla mig till vårruset men det är dagen innan blodomloppet och i Maj har jag ett lopp varje vecka, vilket avslutas med Stockholm marathon så jag ska nog inte anmäla mig till något mer den månaden.. 
 
Tänkte bjuda på en bild ifrån borecup... HAHAHA, alltså ja.. Det är viktigt att det framgår att bilden togs cirka 500 m innan mål, så ja - jag var lika trött som jag ser ut ;)
 

Asiatisk lax

Publicerad 2014-03-24 19:32:38 i Allmänt,

Heej,
 
Nu på eftermiddagen fick det bli gym med Lina. Vi började att värma upp med 20 minuter på crosstrainern, sedan körde vi lite olika övningar i gymmet. Avslutade i alla fall med lite höftövningar, bra för löpningen men desto tråkigare att göra. Dock blir det roligare när man gör det tillsammans med någon :)
 
Till middag fick det bli asiatisk lax. Jag blev inspirerade av middagen som Anna bjöd på i Tisdags; soya-ingefära-sweetchili marinerad lax i ugn. Jag gjorde en variant på receptet och till det du behöver:
 
4 st laxbitar
 
Marinad:
Soya
Finrivet limeskal
Limesaft
Ingefära
Chilikrydda
 
Blanda ihop marinaden och låt laxen ligga i den ett par timmar. In i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader. Toppa med cashewnötter (frivilligt)! 
 
Till detta gjorde jag en gurk- och blomkålssallad och en avokadokräm.
Avokadokräm:
2 avokador
1 tomat
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar
 
Mosa avokadon och blanda sedan ner resten av ingredienserna.
 
Gurk- och blomkålssallad:
1 skalad gurka 
1/2 blomkål
1 1/2 msk färskpressad limejuice
Krydda med salt, peppar och sesamfrön på känsla :) 
 
Hyvla gurkan och skär blomkålen i tunna skivor, den är det bara tillsätta resterande.
 
 
 
 

Blåsenhus

Publicerad 2014-03-24 06:22:41 i Allmänt,

Godmorgon!

Det ser ut att bli en fin dag. Just nu är det jag som hänger på låset till Blåsenhus. Tänkte försöka avverka 20 km på crosstrainern men jag ska vara hos sjukgymnasten kl.8.30 så jag får se hur många kilometer jag hinner:)


/Sofie

Veckosummering

Publicerad 2014-03-23 18:14:58 i Allmänt,

Måndag- Crossfit
Tisdag- Cykel 20 km, crossfit, Crosstrainer 13 km
Onsdag- Spinning, styrka
Torsdag- Crosstrainer 20 km och gym med Lina
Fredag- Teknikträning med Anna
Lördag- Löpning ca 9 km
Söndag- Crossfit 14.4
 
 

14.4

Publicerad 2014-03-23 16:09:25 i Allmänt,

Nu är det bara ett pass kvar av Crossfit Open, det har gått fort! 
 
Idag genomförde jag alltså Crossfit Open 14.4 och det var jooooobbigt. Passet innehöll:
 
Rodd 60 kalorier
Toes to bar 50 st
Wallballs 40 st
Frivändningar 42,5 kg 30 st
Muscel up 20 st
 
Så många repetitioner som möjligt på 14 minuter. 
 
Först tänkte jag att man skulle hinna till muscel upsen, men sen när jag kollat resultat och testat övningarna i fredags så insåg jag att det var optimistiskt, målet efter var därför att hinna göra några frivändningar. Den värsta biten var att göra 50 stycken toes to bar, det tog väldigt lång tid. Jag hann till frivädningarna där jag gjorde 28 st, så jag är väldigt nöjd. Antal reps. blev alltså 178 st. 
 
Jag vill även gratta bästa Mathilda som sprang PB på milen idag, nu har hon slagit sig in i en bra startgrupp inför göteborgsvarvet också, sicken tjej!!
 
 
 

Terräng

Publicerad 2014-03-22 15:10:56 i Allmänt,

Halloj,

Löpturen idag gick helt ok. Jag cyklade till starten på "gula stigen", en terrängsträcka på ca 10 km som ligger i skogen bakom studenternas ip. Det kändes som jag sprang igenom tre olika årstider. Mesta dels var marken torr och det kändes väldigt somrigt men sen kom det lite snöbitar, det värsta var dock vårslasken. Visa sträckor på slingan var sååå himla leriga, jag var till och med nära att glina ner i spagat en gång men lyckades parera. Det är i alla fall en väldigt fin sträcka men hastigheten går inte jämföra med när man springer på asfalt. De få gångerna jag sprang på asfalt/ett fastare underlag kom jag upp i ett 4:28 snitt medan jag låg på 5.XX resterande tid. Jag sprang i alla fall lite drygt 9 km och det räckte gott och väl, har haft lite känningar i benen nu efteråt men "slutkvittot" kommer ju imorgon.. Rolig gårdag

Publicerad 2014-03-22 08:01:19 i Allmänt,

GOOODMORGON,
 
Igår var det tänkt att jag skulle göra Crossfit open 14.4 passet, men det var bara jag som var anmäld och Anna ville hellre köra det på söndag. Så vi passade på att träna lite på övningarna inför det. Var på gymmet i nästan två och en halvtimme och det var riktigt lyxigt för jag fick lite PT-timmar med Anna, hehe. Vi övade först rodd, i 14.4 passet börjar man nämligen med rodd tills man förbränt 60 kalorier. Det tog 3.42 min för mig, men efter det hade jag oerhört hög puls så jag ska nog ta det lite lungnare på passet eftersom det är ganska många krävande övningar efter rodden. Det bästa med gårdagens träning var att jag fick öva frivändningar, är dåligt på det. Det är frivändningar i openpasset på 42,5 kg så vi övade med det. Anna gick igenom tekniken med mig och filmade så jag fick se vad jag kunde förbättra, som sagt lyyyyxigt! Nu är jag redo för 14.4 på söndag;)
 
Nu ska jag ge mig ut spåret för att testa springa lite, återkommer senare, håll tummarna för att benhinnorna ger med sig!
 

Kebabmiddag..

Publicerad 2014-03-22 07:36:00 i Allmänt,

 .. Bjöds det på i torsdags igen, det var inte allt för längesedan vi åt kebab hehe. Denna gång gjorde vi dock en annan variant än den senaste. 
 
Vi stekte färdiga "kebabbitar" som finns att köpa från kronfågeln sedan hackade vi upp lite grönsaker: avokado, sallad och tomat. Till det hade vi köpt libanesiskt pitabröd (finns på luthagens livs) och det fanns kvar av kebabsåsen som vi hade sist. Det blev faktiskt gott! Kan även stilla tacoabstinensen!
 
 

Cykel och gym

Publicerad 2014-03-20 16:40:07 i Allmänt,

Halloj,
 
Efter lunch mötte jag upp Lina på gymmet. Jag började med att köra 10 km på cykel och sen körde vi styrka. Vi tränade toes to bar, armhävningar, dips och lite andra roliga övningar. Det var längesen jag tränade ihop med någon nu (bortsett från pass) så det var verkligen roligt. Efteråt bastade vi, det är så himla skönt att göra det efter ett träningspass, man borde definitivt göra det oftare! 
 
Nu börjar händer kännas bättre i alla fall, men jag hoppade pullupsträningen idag.
 

Godmorgon

Publicerad 2014-03-20 09:17:14 i Allmänt,

Kickade igång denna dag med att avverka 20 km på crosstrainern. Börjar tråkigt nog känna mig ganska less på den typen av träning men det är skonsamt för kroppen i alla fall.

Nu är det plötsligt vinter i uppis, fick skotta fram cykeln imorse...  ⛄❄
Fisksoppa

Publicerad 2014-03-19 21:03:34 i Allmänt,

Hej,
Tänkte tipsa om en fisksoppa som jag gjorde idag, den var mumma.
 
1/2 purjolök
2 st schalottenlökar
3 st vitlökar
2 st sellerisjälkar
3 dl grädde
2-3 dl vitt vin
0,5 l hummerfond
ett paket kräftsjärtar
200 g blåmusslor 
ca 500 g lax
salt, peppar, timjan och basilika
3-4 msk olivolja
 
Hacka löken och sellerin, stek det sedan i en kastrull i olivoljan och pressa ner vitlök. Tillsätt sedan fonden, grädden, det vita vinet och krydda efter behag. Låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt sedan kräftsjärtarna och musslorna. Skär laxen i ca 3 cm stora bitar och lägg ner i soppan. Låt stå och koka i ca 10 minuter till. Klart!
 
 
/ Sofie

Lunchträning

Publicerad 2014-03-19 14:47:35 i Allmänt,

Hejhoppgalopp,
 
På lunchen idag fick det bli 30 minuters spinning följt av ett 30 minuters styrkepass. Nu är jag riktigt trött i kroppen, skulle helst vilja lägga mig och sova, Zzzz.....
 
 
Somnade riktigt gött i helgen i soffan, hehe.
 

Get-träning

Publicerad 2014-03-19 14:29:13 i Allmänt,

Hajhaj,
 
Gårdagen bjöd på ett riktigt långt pass. Jag och Lina skulle på crossfit men jag kom till gymmet tidigare än planerat så jag började med att avverka 20 km på cykeln. Sedan var det dags för ett crossfitpass, innehållande:
 
Skill:

HSPU (Hanstående armhävning, jag klarade det för första gången (!!))

Konditionsdelen var ett pass som heter “Mary” och är en AMRAP på 20 minuter:

5 HSPU

10 Pistols

15 Pullups

Jag hade lite svårt att hålla räkningen men jag tror att jag hann ca 7-8 varv. Mina händer var helt förstörda efter pull upsen..

Efter passet blev det 13 km på crosstrainern. Jag måste få några mil i veckan i benen inför stockholm marathon..

 Hemmaträning

Publicerad 2014-03-17 16:21:52 i Allmänt,

Nu när jag har spenderat några dagar i Stockholm och inte kan löpträna i speciellt stor utsträckning så har fantasin fått göra sitt för att sätta ihop lite olika hemmaträningspass. 
 
Idag fick det bli:
 
3 minuter så många burpees som möjligt, jag hann med 56 st.
Plankan 1 min och 30 sek
Pull ups
Sen blev det diverse höftövningar, det är viktigt för löpträningen men jag är jättedålig på att göra sånt.
 
Tips om du har en pilatesboll är att träna "plankan" för höfterna, den övningen är superbra. Om du vill ha det lite ostabilare kan du korsa armarna över bröstet. 
 
 
Nu blir det en liten prommis så man har varit ute någoting idag i alla fall.
 
 

Veckosummering

Publicerad 2014-03-16 21:01:02 i Allmänt,

Måndag - Crossfit 14.2
Tisdag - Crossfit
Onsdag - Crosstrainer
Torsdag - Gymmet, biceps och triceps
Fredag - Crossfit 14.3
Lördag - Tabata
Söndag - Löpning 5 km lungt tempo och 300
 
Två konditionspass på en vecka.. Inte alls bra, ska se till att ordna upp det där! Jag vill verkligen kunna maxa löpningen...
 
 
 
 
 
 
 

300

Publicerad 2014-03-16 20:52:00 i Allmänt,

Halloj,
 
Innan middagen behövde jag röra lite på mig efter att ha suttit med plugg ett x antal timmar så jag körde en variant av passet 300 (passet de körde inför filmen 300). 300 innebär att man såfort som möjligt sammanlagt ska göra 300 repetitioner av lite olika övningar. Såhär såg min variant av passet ut:
 
25 pullups
50 burpees (gjorde alla oavbutna så tempot blev ganska segt efter det...)
50 push ups
50 squats
50 "floor wipers" (håll helst en skivstång ovanför dig och pendla åt sidan med benen, jag körde med hantlar)
50 GTOH med en arm (en hantel från marken över huvudet är en rep. 25 stycken med vardera arm)
25 pullups
 
Nu blir det mästarnas mästare, tjohej!

Löpning

Publicerad 2014-03-16 20:40:33 i Allmänt,

Tjena mittbena,
 
Vilket härligt väder det varit idag! Känner att vi tog ett bra beslut att springa imorse istället för igår :) Jag och Lena avverkade 5 km i ett lugnt tempo på en terrängbana i Åkersberga. Det var verkligen en rolig slinga som var väldigt kuperad. Jag passade på att träna på löptekniken och använda mig av tipsen som jag fick förra söndagen. Det var nog perfekt tempo och längd för mina benhinnor. Nu ska jag verkligen försöka att hålla tillbaka lite med löpningen och trappa upp distanserna efter vad kroppen tillåter. Stressen att maran börjar närma sig sitter dock kvar så jag får köra på cykeln och crosstrainern för att få in lite långdistans.
 
/ Sofie

Tips på app!

Publicerad 2014-03-15 19:11:32 i Allmänt,

Förresten, tänkte tipsa om en perfekt app om man vill köra egna tabatapass/ HIITpass eller dylikt, den heter seconds.Tabata

Publicerad 2014-03-15 19:07:17 i Allmänt,

Heeeej,

Vädret idag har inte riktigt varit på topp.. Imorse när jag och Lena skulle ut och springa var det snö och blåste. Vi beslöt oss därför för att avvakta och se hur vädret såg ut på eftermiddagen. Mina benhinnor hade dock värkt en del under natten, troligen boxhoppen igår som spökade.... Så jag tog beslutet att strunta i löpningen och vi körde istället ett tabatapass. 

8 x 20 sekunder, 10 sekunder vila.
Började med pullups, situps (fällkniven), armhävningar och squats. 

Förbättrade i alla fall armhävningarna med 8 stycken sen sist jag körde samma pass. Gjorde dessutom 25 armhävningar till armhävningsutmaningen, även Lina körde sina tio idag, riktigt bra jobbat! Hur går det för dig mandy-seimy?

Nu ska jag köra all-in gotti till kvällens premiär av gladiatorerna, älskar det programmet hehe.Crossfit 14.3

Publicerad 2014-03-14 22:24:55 i Allmänt,

Nuuuu är jag i Stockholm hos mamma och hälsar på. Denna helg ska innehålla plugg, vila, god mat, godis och lättare löpning (för att se hur det känns i benhinnorna nu efter lite vila).
 
Idag har jag avklarat den tredje deltävlingen i crossfit open och fy vad nervös jag var. 
Denna gång var det så många repetitioner som möjligt på 8 minuter och såhär såg passet ut:
 
10 marklyft 45 kg
15 boxhopp
15 marklyft 62,5 kg
15 boxhopp
20 marklyft 70 kg
15 boxhopp
25 marklyft 85 kg
osv...
 
Vikten på marklyften ökade och likaså repetitionerna (5 stycken varje gång). Min nevositet grundades i att jag som max har tagit 60 kg i marklyft. Det gick i alla fall över förväntan och jag hann med att påbörja 85 kg marklyften, men det var verkligen omöjligt! Jag klarade inte ens en, det var som att någon hade borrat fast stången i marken, hehe. Trots detta kändes bra efteråt, det var ett väldigt roligt pass och det hann bli 90 stycken repetitioner. :)
 
 
 
 

Glory thursday

Publicerad 2014-03-13 20:18:30 i Allmänt,

Godafton,
 
Dagens träning har varit biceps och triceps på gymmet. Jag har träningsvärk i vaderna sen crosstrainern igår så det var skönt att köra lite armar.
 
En riktigt glassig middag blev det också, KEEEEBAAAB! Asgott, hehe!
 
 
 

Middagstips!

Publicerad 2014-03-13 07:27:24 i Allmänt,

Hej,
 
Till middag igår serverades det lax med sweetchilisås, det är verkligen gott och superenkelt! Det är bara att lägga på sweetchili på laxen och sen in i ugnen. Servera med det du tycker är gott, i efterhand ångrade jag att vi inte hade färskpasta till, jag behöver nämligen äta ganska mycket lax för att bli mätt så om man vill ha matlåda är det bra att ha något mer mättande till.
 
 
 

Crosstrainer

Publicerad 2014-03-13 07:18:30 i Allmänt,

Godmorgon,
 
Igår avverkade jag 2 mil på crosstrainern. Insåg för någon dag sedan att det är 11 veckor kvar till marathonet och jag har inte tränat långdistans på nästan 2 månader... Börjar känna mig ganska stressad. Jag var på stötvågsbehandling hos sjukgymnasten på eftermiddagen och det är en liten "boll" kvar i högerbenhinna som verkar vara envis, men håller tummarna och den ger med sig snart.


Bekymrad efter träningen pga min tomatrödafärg som inte brukar släppa förrän efter någon timme...


 
 

Att "Komma i form"

Publicerad 2014-03-11 21:51:00 i Allmänt,

Haaaaj,

Nu har jag tränat regelbundet i lite mer än ett år. I början handlade det mycket om att gå ner i vikt men efter några månader insåg jag att jag ville springa snabbare och bli starkare. Istället för att fokusera på vikten blev det bättre att lägga fokus på mål som att till exempel klara en pull ups, eller som det var i början; att ens kunna göra arhävningar. Ja, det var så illa. Under mitt första crossfitpass fick jag göra armhävningarna mot en vägg för jag kunde inte göra vanliga på golvet, inte ens om det var på knä. 

Jag förändrade även min kost. Jag slutade verkligen inte äta sötsaker utan drog ner på intaget och försökte äta mer näringsrikmat och mindre kolhydrater. Jag tror som många andra att det inte är hållbart att vara allt för hård mot sig själv, då blir man nog lätt en "periodare" vad det gäller träning och kost. Jag strävade mer efter att göra det till en livsstil, att det skulle vara långsiktigt. I början tränade jag 4 dagar i veckan för att efter någon månad trappa upp till att träna 5-6 dagar i veckan.
 
Första två-tre månaderna hände det i princip ingenting med min kropp. Jag blev varken starkare eller mer "fit" och det var oerhört frustrerande. Jag insåg verkligen hur lätt det är att ge upp, utan resultat tappar man lätt motivationen. Jag tänkte i alla fall såhär: eftersom jag arbetat ganska hårt i ett par månader så kan jag ju inte ge upp, det är ju inte värt att de tidigare månaderna varit förgäves.. Sedan handlade det som sagt även om att göra träningen till en del av min vardag. Jag fortsatte därför trots att det var ganska tungt, men strax efter tre månader lossnade det. Jag tappade både kilon och började behärska mer strykekrävande övningar. 
 
I september 2013 stod min våg på 62,5 kg tillskillnad från när jag precis kom hem från USA i slutet på 2012 och vägde 71 kg. Det är dock inte viktminskningen som är det imponerande utan att jag i september faktiskt kunde göra ett x antal armhävningar på tå OCH ca fem pull ups. Idag står vågen på 64 kg, jag kan göra 24 armhävningar på tå och 7 pull ups i rad OCH fler ska det bli! 
 
I dagens läge försöker jag att inte väga mig speciellt ofta, framför allt när jag märker att jag går upp i vikt, men muskler väger ju mer än fett så jag hoppas ju att det är anledningen, hehe. 
 
Jobbar du mot beach-14? Då är mina tips:
- Träna det som du tycker är roligt
- Försök välja antalet pass i veckan utifrån den nivå som du anser är hållbar. Planera träningen som om den skulle se ut så i två år framöver. Är exempelvis ca fyra pass i veckan rimligt?
- Detsamma gäller kosten. Skulle du kunna avstå från godis och annat gott i flera år? Inte, då kanske du ska begränsa dig till att bara äta godis på till exempel helgen. Det är dessutom underbart att ha något att se framemot det på vardagarna ;)
- Sätt inte bara upp höga mål utan även delmål som går att uppfylla inom skälig tid, det är viktigt att man får känna att man går framåt i utveckligen, annars är det svårt att hålla sig motiverad. 
- Var inte för hård mot dig, efter vissa träningspass kan man känna sig som världens sämsta om det gått dåligt. Men kom ihåg att du faktiskt tog dig till träningen och det gör dig grym, hur det än gick! 

Novermber 2012 vs. Februari 2014. Lite större men en aning brunare... hehe
 
 / Sofie

Kolhydratsuppladdning

Publicerad 2014-03-11 21:03:00 i Allmänt,

Jag har ju tidigare skrivit att jag måste förändra min kost lite inför Stockholm marathon och eftersom jag har en riktigt begåvad kost-kompis så har jag tagit hjälp av henne. Här kommer några riktigt bra tips från Lina om kolhydratladdning som jag tänkte dela med mig av:

Mängden glykogen (lagringsform av kolhydrater) i kroppen är begränsat till mellan 400-500g, där ca 100 g återfinns i levern och resterande glykogen är lagrat i skelettmuskulaturen. Vid intag av extra mycket kolhydrater under några dagar har man däremot möjligheten att tillfälligt höja nivåerna av glykogen. Detta kan du göra genom att först reducera dina glykogendepåer till cirka 10-20% av normalnivå och därefter inta stora mänger kolhydrater. För att minska glykogendepåerna till 10-20% bör du cirka fyra dagar innan (i ditt fall, maraton) genomföra ett eller flera långa och hårda träningspass med ett begränsat intag av kolhydrater. Efter ditt sista träningspass och kommande tre dagar bör du äta minst 400g kolhydrater per dag och helst inte träna, om du vill träna sker detta endast med låg intensitet. Tänk på att uppbyggnad av ett tömt glykogenförråd tar cirka 20-48 timmar. Genom att göra detta kan du fördubbla muskelns glykogenlager samtidigt som även leverns glykogen ökar med mellan 30-60%. (Hårdträna med ett lågt intag av kolhydrater ca fyra dagar, vila sedan tre dagar alternativt låg intensiv träna och ät minst 400 g kolhydrater/dag).

Ett ökat glykogenlager innebär att mängden vatten i kroppen ökar, då vatten binds till glykogen. Viktigt under kolhydratladdning är därför ett adekvat vätskeintag. Vid ett glykogenlager på cirka 700g binds cirka 2 liter vatten, detta kan göra att du i början av loppet känner dig aningen tung och uppsvälld (avtar relativt snabbt). Vattnet ger dig stora fördelar senare då vätskan som frigörs kan utnyttjas av kroppen under loppets gång.

Det är viktigt att komma ihåg att tröttheten som uppkommer under långvarig träning beror på att det finns en brist på kolhydrater. Vid arbete över 70-75% av din maximala syreupptagningsförmåga är det muskelns glykogen som begränsar din prestation. När glykogenlagren i muskeln tar slut måste kroppen använda fett som energikälla. Enbart fettförbränning leder till att intensiteten måste sänkas och kapaciteten minskar till cirka 50-60 % av din maximala förmåga.

För att ”spara” på glykogenlagren så länge som det är möjligt är det en fördel att inta kolhydrater under loppets gång. 30-60 g blandning av (glukos, maltodextrin & sackaros) som med fördel intas i form av dryck då du även bör få i dig cirka 1-2 liter vatten under 1 timme (2,5-5dl var 15-20- minut). Vid kontinuerligt intag av kolhydrater använder musklerna i första hand intaget glukos från blodet, istället för lagrat glykogen i muskeln. (Den som spar han har).

 

CF och Prosciutto

Publicerad 2014-03-11 20:48:45 i Allmänt,

Tjabbatjennahallå,
 
Efter att ha pluggat gick jag och Lina på crossfit. Först tränade vi på strikta pull ups. Med det menas gymnastiska pull ups, man ska vara helt rak i ryggen och hålla benen lite utanför kroppen, jobbigt! Konditionsdelen var: 
 
4 Rounds

10 Clean @ Jerk, RX var 40 kg men jag hade 35 kg

10 T2B

200M Run with medball ca 7 kg

Sluttiden blev 13.58. 

Till middag fick det blir sallad med prosciutto, ville äta någonting som gick snabbt. Jag hade väldigt trevligt matsällskap, tyvärr får gästerna sitta på golvet.. Inte lika trevligt för dem.

 

Crossfit Open 14.2

Publicerad 2014-03-10 22:26:00 i Allmänt,

Ohhhhh, nervigt nervigt!!
 
Ikväll har jag genomfört den andra av fem deltävlingar i Crossfit Open och jag har gått och varit riiiikigt nervös inför den här kvällen. Dem släpper varje workout natten till fredag och jag har inte kunnat köra den förrän idag. 14.2 bestod av:

From 0:00-3:00

  2 rounds of: 
  10 overhead squats, 30 kg
  10 chest-to-bar pull-ups

From 3:00-6:00
  2 rounds of:
  12 overhead squats 
  12 chest-to-bar pull-ups

From 6:00-9:00
  2 rounds of:
  14 overhead squats
  14 chest-to-bar pull-ups

Etc., following same pattern

 

Jag har aldrig gjort chest-to-bar-pull-up tidigare och knappt någon overhead squat, därav anledningen till min nervositet. Det första som hände när jag skulle testa göra en overhead squat på 30 kg var att jag tippade med vikten, he he he. Det kändes ju sådär inför passet, målet var i alla fall 13 rep. då en annan som är med i tävlingen hade klarat det... När vi väl började passet gick det hyffsat, fick till 10 obrutna overhead squats men det tog längre tid med pullupsen. Jag hann i alla fall med 24 repetitioner på 3 minuter.

 Såhär såg den andra workouten ut i open:

Veckosummering och armhävningsutmaning

Publicerad 2014-03-09 20:43:53 i Allmänt,

Måndag - Crossfit öppet gym
Tisdag - Crossfit
Onsdag - Crossfit
Torsdag - Spinning
Lördag - Bore cup 7,5 km
Söndag - löpteknikdag

Ang. armhävningsutmaningen: Till veckan blir det 25 st armhävningar.. Det känns tungt. För Lina blir det 8 st. Även Amanda hakade på, vet dock inte vad hon börjar på:)💪

Pusshej!

Linssoppa

Publicerad 2014-03-09 20:38:40 i Allmänt,

Hejhejhej,

Nu är jag trött efter att haft löpteknikträning från 9.45 till 16.00. Träningen var mycket givande och intressant. Tyvärr insåg jag att jag har en del att jobba på och det kommer ta tiiiiid. Vi blev filmade två gånger, en gång i början på dagen och sen en gång innan lunch. Vi gick igenom allas löpstil på storbildsskärm, spelade fram och tillbaka, i slowmotion osv. kändes lite jobbigt först men det gick bra.

Till middag fick det bli någonting som gick snabbt att laga: linssoppa.

2 dl röda linser
1 gullök
2 vitlöksklyftor 
1 msk olivolja
10 dl grönsaksbuljong
400 g krossade tomater
Div. Kryddor efter behag. Vi hade paprika, salt och cayennepeppar

Hacka löken och stek i olja. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, buljongen och linserna. Krydda som du vill och låt stå och koka ihop i 15 min. Gott och enkelt!Jippieyey

Publicerad 2014-03-08 17:21:51 i Allmänt,

Trots allt blev det ett riktigt bra lopp! Jag kände mig kanske trött i kroppen men sluttiden blev 31.25, enligt dem är distansen 7,5 km men min pulsklocka sa 7,4, det blir en snittid på 4.10 vs. 4.13 och vilket som är jag supernöjd! Personbästa i snittid på ett lopp så det var roligt. Benhinnorna kändes dessutom bra, det blir lite voltaren på dem nu i förebyggande syfte. Får inte gå ut för hårt nu bara för att det känns bra men imorgon blir det en heldag med Uppsala LK, vi kommer gå igenom löpteknik. Passet "Leds av Markus Stålbom som är utbildad sportbiomekaniker, är en av Sveriges främsta löptekniksexperter och driver BGM-analys". Det känns spännande!
 
Nöjdare!!
 

Sämsta uppladdningen

Publicerad 2014-03-08 07:46:44 i Allmänt,

Godmorgon,
 
Här sitter jag och är riktigt nervös. Har under natten haft funderingar om jag verkligen ska springa idag men kommit fram till att jag får försöka hålla tillbaka lite och som jag tidigare sagt bara se det som ett träningspass, det är ju trots allt bara 7,5 km. 
 
Jag laddade nämligen upp med tacos igår, vanligtvis skulle det faktiskt fungera bra men tyvärr åt jag alldeles för mycket för snabbt (var lite för hungrig när vi skulle börja äta). Mådde illa hela kvällen och kräktes två gånger, fräsch-tjej. Har haft ont i magen hela natten och vaknade upp med vätskebrist. Jag måste försöka få ordning på det där. Fick vätskebrist när jag var förkyld (gjorde ju jätteont och svälja och då var man dålig både på att äta och att dricka) och har sedan i torsdags försökt dricka mycket, men det verkar inte ha varit tillräckligt mycket. Status nu - Har fortfarande ont i magen, men jag tänker att det fixar till sig efter jag ätit lite frulle. Ska dricka vätskeersättning och förbereda mig på att det kanske inte blir ett lopp i det snabbaste laget - men jag ska göra mitt bästa, som pappa brukar säga, det är viktigast! 
 
 

Middagsmums

Publicerad 2014-03-06 21:28:30 i Allmänt,

Godkväll,
 
Kvällen till ära fick det bli hemmagjort hamburgebröd och chipotle hamburgare, mumma! Till det blev det lite grönsaker och fetaostkräm.
 
Här kommer receptet på brödet: 
  • 100 gram smör
  • 5 ägg
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl pofiber (finns i glutenhyllan i livsmedelsbutiker)
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg till pensling
  • sesamfrön
Smält smör. Vispa ägg och salt fluffigt länge, ca 5minuter. Blanda mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, bakpulver i bunke. Blanda först i smöret i äggen och sen mjölblandningen, blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 5 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Klicka ut smeten i 5 klickar och forma till runda bröd som är ca 1cm höga. Vispa ett ägg med en gaffel i en liten skål och pensla och strö på sesamfrön. Grädda i ca 15min eller tills bröden får fin färg. Receptet är hämtat här: http://www.hittarecept.se/click/index/2418222/?site=jimpslchf.blogspot.se.
 
 


Bjuder som vanligt på riktigt högkvalitiva bilder!

Cyklist-javisst!

Publicerad 2014-03-06 16:40:37 i Allmänt,

Tjennatjohej,
 
Idag var jag och Lina på ett 45-minuters spinningpass. Det var riktigt mycket benstyrka vilket var välbehövligt eftersom jag i princip bara får benträning när jag löptränar och det skapar inte alls samma intensitet. 
 
Jag kan förresten rekommendera ett av avsnitten ifrån vetenskapensvärld som handlar om träning - myter och sanningar. Det var väldigt intressant:)
 
 http://www.svtplay.se/video/1844329/del-6-av-18-traning-myter-och-sanningar
 
Imorgon blir det bara att köra lite lättare i gymmet för att sen ladda upp inför sista deltävlingen i Bore cup som är på lördag. Den här gången slipper vi åka någonstans eftersom att loppet hålls i Uppsala och distansen är 7,5 km så det ska nog gå trots att jag inte riktigt varit hundraprocentig i veckan.
 
 
Bästa Linis-finis och jag - matching in Nice!
 

Death by

Publicerad 2014-03-05 22:06:03 i Allmänt,

Hejhej hemskt mycket hej,

Jag har ännu inte kommit igång med konditionsträningen utan kör bara styrka och crossfit. Det känns verkligen som en evighet sen jag sprang sist. Jag hade min sista tid hos sjukgymnasten idag och det blev både laser- och stötvågsbehandling, så nu hoppas jag att benhinnorna ska hålla ett tag till. Jag känner dock lite ångest inför löpningen, det går så himla trögt när man inte sprungit på ett tag, men jag hoppas att den känslan släpper när jag väl kommer igång. Börjar bli lite stressad inför maran nu också, hehe. 

På crossfiten idag tränade vi först snatch, jag körde med 30 kg, sedan var det en "Death by” med push ups och pull ups. Det innebär att man första minuten gör en push up och en armhävning sedan väntar man till minuten gått och på nästa gör två push ups och två pull ups osv. Så håller man på tills man inte längre hinner övningarna på under en minut. Jag valde att köra RX så armhävningarn på tå och "riktiga" pull ups, alltså utan band. Det innebär att jag inte hann så jättelångt men är ändå nöjd :) Det blev 7 st varv + 4 pull ups vilket blir 32 stycken repetitioner av varje övning.

 

 

 

Fettisdag

Publicerad 2014-03-04 21:37:00 i Allmänt,

Nu har jag och tjejerna + Samuel mumsat semlor! Recept på semlorna finns här: http://sofiecharlotte.blogg.se/2014/january/semlor.html.
 
Till middag blev det en tacogryta. Den blev supergod och tänkte därför dela med mig av receptet:
Lök
Paprika
Böner
Kyckling
Fajitas kryddmix
Krossade tomater
 
Stek kycklingen för sig och koka upp lök, paprika, kryddan och krossade tomater i en kastrull. Lägg sedan ner den stekta kycklingen och bönorna och låt koka ihop. Servera med guacamole och majs. Fungerar även bra med ris, om man vill vara lite mer ekonomisk och få mer matlådor ;)Gullisar ❤

CF

Publicerad 2014-03-04 21:29:42 i Allmänt,

Tjennatjenna,
 
Idag har det tränats crossfit. Jag kände att kroppen inte är helt hundra men det gick ändå helt ok. Vi började med att träna marklyft 7 stycken i tre set. Jag gjorde fyra set för att känna på lite tyngre vikt. Jag avslutade med 60 kg och det kändes bra. Woden var:
 
Powerclean 35 kg
Airsquats
 
30 st - 20 st - 10 st
 
Sluttiden blev 6.10.
 
 

På fötter igen

Publicerad 2014-03-03 18:55:35 i Allmänt,

Haaaaaj,

Efter att legat i sängen hela dagen igår och tyckt riktigt synd om mig själv är jag på fötter igen, frisk! Har bestämt det själv och det känns faktiskt bra. Ska och väg att träna halv nio, men ingen kondition(!) utan öppet gym (crossfit). Det innebär att man får välja vad man vill träna, det finns ledare på plats så det är ett perfekt tillfälle att träna på sånt man inte är så bra på. Jag tänkte träna pullups då jag misstänker att det kommer någon wod med det på crossfit open. 

Ikväll har jag och Samuel ätit panerad torsk. Först rullade vi fisken i ägg och sedan i mandelmjöl som var blandat med sesamfrön. Sen var det bara att steka! Till det serverades blomkålsmos, grönsaker och majonäs, mumma :)Snor och snörvel

Publicerad 2014-03-01 08:43:00 i Allmänt,

Godmorgon,
 
Igår innan jag skulle lägga mig kände jag att jag hade väldigt ont i halsen. När jag vaknade idag var det värre med huvudvärk och halsont. Blir på riiiiiktigt dåligt humör, jag är nästan aldrig sjuk. Vanligtvis brukar jag alltid träna om jag känner mig lite sjuk för då brukar det bli bättre och vända. Nu känns det dock som att förkylningen har gått för långt. Jag ska ta en heldags vila idag med diverse huskurer så får jag hålla tummarna att det är bättre imorgon.
 
 
Såhäääääär sur är jag (bild tagen samma dag som vi skulle åka hem ifrån USA, därav surisen)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela